Vaste beugel

Bij het grootste deel van de beugelbehandelingen worden uiteindelijk vaste beugels gebruikt. Soms direct als eerste beugel, soms na een voorbereiding met een uitneembare beugel. Met een vaste beugel kunnen de tanden afzonderlijk worden verplaatst. Dat is handig want zo kunnen ook gedraaide tanden heel precies worden recht gezet.

Waarom moet je een vaste beugel dragen?

Als je tanden en/of kiezen scheef in je mond staan, kun je een plaatjesbeugel dragen om ze weer recht te zetten. Orthodontisten noemen dat: vaste apparatuur. Met die vaste apparatuur kan elke scheve tand en kies weer recht worden gezet. Daardoor ziet je gebit er mooier uit maar is het ook makkelijker om je gebit goed schoon te houden.

Wat is een bracket?

Een bracket is een klein handvat op je tand. Voor elke maat tand is er een andere bracket die precies past. Brackets worden ook slotjes of blokjes genoemd.

Wat is een vaste beugel?

Een beugel wordt met de brackets op je tanden vastgeplakt. Door oogjes van de brackets wordt een veerkrachtige draad geregen. Die zorgt ervoor dat er druk komt op je tanden waardoor ze (langzaam maar zeker) rechter gaan staan. De kracht of druk op je tand is ongeveer twintig gram. Omdat die druk 24 uur per dag duurt, zeven dagen per week, verschuiven je tanden naar een goede positie in de kaak.

Hoe wordt een beugel in je mond gezet?

Om te beginnen worden je tanden gepolijst met een pasta. Daarna wordt je mond zo droog mogelijk gemaakt door het speeksel weg te halen. Dat gebeurt met de speekselzuiger en watjes. Je tanden worden ruw gemaakt met een speciale vloeistof, daardoor hecht de lijm beter. De brackets worden heel precies op je tanden geplaatst en gelijmd, na een paar minuten kan de beugeldraad erin.

Was op je beugel?

De eerste dagen zijn je tanden gevoelig. Je tong en je wangen kunnen een beetje geïrriteerd zijn. Om die irritatie te beperken kun je wat was plaatsen op de scherpe puntjes van de beugel en de brackets. Die was krijg je mee als de vaste apparatuur geplaatst wordt. Voor het eten moet je de was eraf poetsen en na het eten er weer op doen. Dat klinkt als veel gedoe, maar na een paar dagen is het niet meer nodig. Dan is je mond gewend aan een vaste beugel.

Kun je alles eten met een beugel?

De beugel zit met dunne draadjes vast. De brackets zijn vastgelijmd, maar dat betekent niet dat ze er nooit meer afgaan. Om tijdens je behandeling te voorkomen dat de draadjes verbuigen of de brackets los komen, moet je een paar dingen niet eten: harde en kleverige dingen.

Dus geen pinda’s, nootjes, dropjes, toffees, kauwgum, Mars etc.

Hard fruit en knapperig stokbrood kun je eten, als je het eerst in stukjes snijdt en een hapje direct in je mond doet in plaats van afhapt. Ander fruit zoals bananen, druiven, mandarijnen en sinaasappels zijn geen enkel probleem.

Goed poetsen!

Met een beugel heb je meer kans op ontstoken tandvlees, gaatjes en andere glazuurbeschadigingen, omdat er door de brackets en draadjes meer etensresten achterblijven in je mond. Poets daarom twee keer per dag, zeer uitgebreid je gebit. Dat kost wel wat tijd want je moet je tanden EN de brackets ontdoen van alle etensresten. Het is echter voor het behoud van een gezond gebit! Je maakt je gebit schoon met behulp van een zachte tandenborstel en een ragertje. Ter ondersteuning van je glazuur spoel je ook dagelijks met een fluoride spoelmiddel, een recept hiervoor krijg je direct na het plaatsen van de beugel.

Als de beugel stukgaat…

Je doet alles goed….je eet geen harde dingen, je poetst goed en doet voorzichtig, en toch gaat er iets los. Dat kan gebeuren en meestal is er niets aan de hand. Als er een slotje los zit, kun je even overleggen met de praktijk. De meeste beugels zijn zo afgesteld dat je niet onmiddellijk in de problemen komt als er iets stukgaat, meestal is er geen vliegende haast bij. Vaak is er een makkelijke oplossing voor, kijk hiervoor op deze site bij spoedgevallen.

Neem contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak om je beugel te herstellen, OOK als je al een afspraak hebt staan. Er is soms wat meer tijd nodig om de reparatie, naast de normale controle uit te voeren.