Uitneembare Beugel

Je kunt een uitneembare beugel gemakkelijk in je mond doen en hem er weer uithalen. Daarom heet hij ook wel de losse beugel. Het is natuurlijk verleidelijk om de beugel uit je mond te halen wanneer je er even geen zin in hebt, maar dat is nou net niet de bedoeling. Even doorbijten dus!

Wat is een uitneembare beugel?

Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. Welke wordt gebruikt is helemaal afhankelijk van de soort afwijking die je hebt.

De bekendste is het ‘plaatje’; deze bestaat uit een stukje plastic (eigenlijk kunsthars) dat tegen je gehemelte zit. Aan de kunsthars zitten metalen draadjes waarmee je de beugel aan je kiezen vastklemt. Door weer andere draden of veertjes aan het plaatje worden je tanden of kiezen verplaatst. De draden en de kunsthars worden, met de hand, specifiek voor deze persoon, vervaardigd in een speciaal laboratorium. Het laboratorium heeft daarvoor een model van je gebit nodig en daarom wordt daar eerst een afdruk van gemaakt (het happen). Een andere uitneembare beugel die veel gebruikt wordt is de activator; een beugel waarbij de boven- en onderbeugel aan elkaar vastzitten. De activator stuurt de groei van de boven- en onderkaak in de goede richting.

Wanneer krijg je een uitneembare beugel?

Veel orthodontische behandelingen beginnen met een uitneembare beugel, gevolgd door een vaste beugel met slotjes. Dit is helemaal afhankelijk van het soort afwijking dat je hebt. Ook in de laatste fase van de behandeling, NA het verwijderen van de vaste beugel, wordt meestal weer een uitneembare beugel gedragen. Deze beugel wordt vooral ’s nachts gedragen en dient ervoor de tanden, na de behandeling, in de juiste stand te houden.

Wanneer moet je de beugel dragen?

Dat is heel verschillend en word je verteld als je de beugel krijgt. Het lukt niet altijd om de beugel gelijk de eerste dag het juiste aantal uren te dragen. Je moet er aan wennen, het aantal uren dragen opbouwen en daar doe je soms een aantal dagen over. Praten gaat in het begin moeilijk, evenals slikken; je hebt het gevoel teveel speeksel in je mond te hebben. Het is belangrijk dat je de instructies van de assistente goed opvolgt! Hoe minder je de beugel uitdoet, hoe sneller het went en hoe minder last je ervan hebt. Indien je klachten aanhouden en niet minder worden kun je altijd contact opnemen met de praktijk voor advies. Doe dit ook tijdig als er een scherp stukje aan je beugel zit waardoor je hem niet goed kunt dragen.

Hoe onderhoud je een beugel?

Poets de beugel minimaal twee keer per dag (met een zachte tandenborstel en wat tandpasta). Pas wel op dat je de veertjes niet verbuigt. Als je de beugel overdag niet hoeft te dragen berg je hem op in het doosje dat je erbij hebt gekregen Stop hem niet los in je zak, dat is niet hygiënisch en vergroot het risico dat de beugel kapot gaat. Als er een draadje breekt of verbuigt kun je meestal de beugel wel gewoon blijven dragen. Neem contact op met de praktijk voor advies.