RME (spin beugel)

RAPID MAXILLARY EXPANSION

Wat is RME?

Een RME wordt gebruikt om de bovenkaak te verbreden. In de bovenkaak wordt een beugel vastgelijmd aan de kiezen. Midden in de beugel zit een schroef die twee keer per dag een kwartslag gedraaid moet worden. Dit wordt wekelijks gecontroleerd door de orthodontist. Tijdens het draaien ontstaat er vaak een grote spleet tussen de voortanden, deze zal ook na enkele weken weer sluiten. Het uitdraaien is niet pijnlijk maar kan wel gevoelig zijn gedurende de eerste dagen (indien nodig mag een paracetamol ingenomen worden). Raadpleeg bij ongerustheid de orthodontist! Nadat het eindresultaat is bereikt, dient het apparaat nog 5 á 6 maanden op zijn plaats te blijven. Soms wordt in deze periode de volgende beugel erbij geplaatst.

Wat kan ik verwachten?

De eerste dagen worden je tanden en kiezen gevoelig, vooral wanneer je iets “afbijt”. Pijnlijke drukplekken gaan niet vanzelf over, bel voor een extra afspraak als de beugel in het tandvlees “drukt”. Praten met de beugel in, is in het begin moeilijk maar zal, als je veel oefent, na de eerste week veel beter gaan.

Hoe houd ik de beugel schoon?

De beugel kan gewoon met de tandenborstel en wat tandpasta schoongeborsteld worden. Dus bij iedere poetsbeurt de beugel mee poetsen.

Wat doe je als je beugel kapot is?

Als je beugel kapot is kun je een afspraak maken in de praktijk. Ook als je al bijna een afspraak hebt bel je van tevoren; de kans is groot dat we de afspraak moeten verlengen.