Jongeren

De eerste screening doen wij meestal rond het 9e – 10e jaar, nog voordat het melkgebit helemaal gewisseld is. Het kan ook zijn dat, indien de afwijking fors is, de tandarts beslist uw kind eerder naar ons te sturen. Het gebit en de kaken van kinderen groeien nog, waardoor wij bepaalde behandelingen liever zo vroeg mogelijk starten, vaak nog voordat het hele melkgebit gewisseld is.

Soorten beugels

Plaatje: Bestaat uit plastic en metalen onderdelen, dit laatste zorgt ervoor dat het plaatje voldoende grip heeft. Er worden soms actieve onderdelen toegevoegd zoals een schroef/veertje om de kaak wijder te maken of de tanden te verschuiven.

Activator: in veel opzichten lijkt deze beugel op het plaatje. Een Activator, ook wel blokbeugel genoemd, wordt vooral tijdens de groeispurt gebruikt  om de overbeet en/of diepe beet te corrigeren. Voor het beste resultaat adviseren wij je de beugel altijd te dragen behalve als je je tanden gaat poetsen en als je gaat eten, drinken of sporten.

Headgear: ook wel ‘buitenboordbeugel’ genoemd. Deze beugel wordt meestal gebruikt om de groei van de bovenkaak te reduceren en soms om de kiezen in de bovenkaak naar achteren te verplaatsen. De Headgear dien je 14 tot 16 uur per etmaal te dragen en wordt soms in combinatie met andere apparaten gedragen.

Slotjesbeugel: bestaat uit metalen (Damon Q) of keramische blokjes (Damon Clear) en voorgevormde draadjes. De slotjes worden vast geplakt met speciale lijm, en de draadjes worden vastgemaakt door speciale klepjes en worden af en toe vervangen indien nodig.

Scheve tanden, betekent ook scheve wortels! Gedurende de orthodontische behandeling worden beiden verplaatst en vervolgens moet de nieuwe stand stabiliseren; dat is de reden dat  een orthodontische behandeling meestal een langdurig traject is.

Invisalign: No Brackets, no wires, no doubt
Invisalign:

Traditionele ‘slotjesbeugels’ vormen vaak, esthetisch gezien, een obstakel om een orthodontische behandeling aan te gaan. Ook het hele traject en bijbehorende ongemakken (de afdrukken, de irritaties van de slotjes, de uitstekende draadjes, de spoedafspraken tussendoor EN de maandelijkse controles) spelen hier soms een rol in.

We bieden daarom nu ook een alternatieve behandeling; Invisalign “beugel animatie”, Dit systeem bestaat uit een serie van transparante,  uitneembare hoesjes (= Aligners). Deze actieve hoesjes worden dag en nacht gedragen en zorgen ervoor dat de tanden naar de gewenste positie worden verplaatst.

Omdat de Aligners uitneembaar zijn, betekent dit:

  • dat u nagenoeg nooit onvoorziene ‘spoedafspraken’ tussendoor hoeft te maken
  • dat u alles kunt eten en drinken (uiteraard de beugel eerst verwijderen)
  • dat het schoonhouden van het gebit veel gemakkelijker wordt
  • dat de controles meer verspreid zijn, meestal om de 2 a 3 maanden
  • dat u geen last heeft van uitstekende draadjes of andere scherpe beugelonderdelen

Het is uiteraard erg belangrijk dat de Aligners perfect passen, vandaar dat er een ‘scan’ wordt gemaakt i.p.v. de traditionele afdruk “beugel animatie”.

Invisalign is er niet alleen voor volwassenen; “Invisalign Teen”, is de variant van Invisalign voor tieners en jong volwassenen.

Vanaf het moment dat de beugel wordt geplaatst, krijgt u 5 jaar garantie op de Invisalig hoesjes. Dat wil zeggen: als er in de eerste 5 jaar na het plaatsen van Invisalign een recidief optreedt, kan er opnieuw behandeld worden en worden de nieuwe Invisalign hoesjes NIET in rekening gebracht (het plaatsen, de foto’s , de controles en verwijderen etc. wel).

Meer informatie over invisalign >

Het gebit en de kaken van kinderen groeien nog, waardoor wij bepaalde behandelingen het liefst zo vroeg mogelijk starten