Botanker

ORTHODONTISCHE BEHANDELING

In verband met je orthodontische behandeling krijg je binnenkort een botanker geplaatst. Een botanker is een klein metalen plaatje dat met twee of drie schroeven op de onder- of bovenkaak wordt bevestigd. Het uiteinde van het botanker steekt uit het tandvlees en kan worden gebruikt om de orthodontische draad of elastiekjes aan te bevestigen. Hierdoor wordt er een kracht op uw tanden of kiezen uitgeoefend die bijdraagt aan de behandeling, zonder dat deze krachten een ongewenste reactiekracht op het gebit uitoefenen.

VOORBEREIDING

Je mag van tevoren gewoon eten. Een uur voor de ingreep krijg je op de polikliniek kaakchirurgie een eenmalige dosis antibiotica. De antibiotica verkleint de kans op het ontstaan van infecties.

DE OPERATIE

Het botanker wordt meestal onder plaatselijke verdoving geplaatst. Als de verdoving is ingewerkt maakt de kaakchirurg via een kleine snede het tandvlees los en schroeft het botanker vast aan het kaakbot. Daarna wordt het tandvlees weer gehecht. Het plaatsen van een botanker duurt ongeveer twintig minuten. Soms vraagt de orthodontist om meerdere botankers te plaatsen. Dit kan vaak tijdens dezelfde operatie plaatsvinden.

PIJN EN ZWELLING

De plaatselijke verdoving is na zo’n twee tot vier uur uitgewerkt. Je kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers, je krijgt hiervoor een recept en instructies mee.
Je kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt. In het ziekenhuis is een apotheek gevestigd, hier kun je de pijnstillers meteen ophalen. Door de operatie kan je wang gaan opzetten, dat is een normaal gevolg van de ingreep. Deze zwelling zal na twee dagen het grootst zijn en daarna weer gaan slinken. Je kunt preventief de eerste uren na de ingreep je wang koelen met ijsblokjes of een “cold pack”.

VERDERE VERZORGING

Na de ingreep mag je je tanden weer gewoon poetsen. Ook het deel van het botanker dat uitsteekt moet je poetsen. Dit kan het beste met een zachte tandenborstel.