Wanneer is het een spoedgeval?

Wanneer u hevige pijnklachten heeft die onmiddellijke hulp vereisen en het lukt u niet
om zelf de pijnklacht te verhelpen met behulp van onze ‘zelfhulptips’.

Spoedgevallen als de praktijk gesloten is

Probeer eerst de tips uit in de hieronder vermelde “zelfhulp voor beugels”, of check onze beugel animaties voor visuele middelen.

Wanneer dit niet lukt en er sprake is van dringende-, spoedeisende pijnklachten, die onmiddellijke hulp vereisen:

  • Op werkdagen tussen 9.00 uur – 17.00 uur (zomer- en kerstvakantie uitgezonderd): neem contact op met de dienstdoende orthodontist in de regio Rijnmond via tel. nr.: 010-4517400
  • In het weekend, op werkdagen van 17.00 uur – 9.00 uur en in de kerst- en zomervakantieperiode kunt u contact opnemen met ‘tandartsenpost010’ in het Erasmus MC, via tel.nr. 010-4552155. Zij kunnen pijnklachten verhelpen. De kosten van de behandeling dienen direct per pin of contant voldaan te worden.

Zelfhulp voor beugels

Problemen met de beugel, hoe los ik het op?
Je kunt, in sommige gevallen, zelf ook maatregelen treffen om klachten te verhelpen:

Uitstekende beugeldraad
Je kunt de draad zelf ombuigen met behulp van een pincet, of afknippen met een nagelschaartje of nagelknippertje.

Let op, doe dit bij voorkeur niet bij een retentiedraadje/spalkje achter de tanden! Kijk hieronder bij ‘los spalkje’ voor meer info.

Irritaties van wang en lip
Over het algemeen verdwijnen irritaties na verloop van tijd vanzelf. De slijmvliezen aan de binnenkant van je wang/mond raken gewend aan de beugel. Om het ongemak wat te beperken kun je een stukje was gebruiken om scherpe delen van de beugel af te dekken. Indien je geen was hebt kun je suikervrije kauwgom gebruiken.

Los plaatje of losse band
Indien je er geen last van hebt kun je het laten zitten. Indien het je stoort kun je het plaatje verwijderen door het ijzerdraadje aan beide zijden van het plaatje door te knippen. Een losgekomen bandje of plaatje graag bewaren en meenemen. Wij verzoeken je om een afspraak te maken in de praktijk om de losse stukjes te repareren, OOK als je binnenkort al een afspraak hebt staan.

Los spalkje (=draadje achter de voortanden)
Probeer dit draadje, als het lukt, heel te houden (bij voorkeur niet afknippen of ombuigen) tot je weer een afspraak kunt maken om deze weer vast te laten plakken. Een draadje dat heel blijft is meestal eenvoudig weer vast te plakken, een draadje dat kapot is moet vervangen worden, dit leidt tot hogere kosten. Indien je een nachtbeugel hebt, draag deze dag en nacht, totdat het draadje weer geplakt is. Als we voor langere tijd gesloten zijn kun je dit beschouwen als ‘spoedgeval’ en kun je de aanwijzingen volgen zoals beschreven bij ‘spoedgevallen’.

Uitneembare beugel kapot
Wanneer deze irritatie of drukplekken geeft mag de beugel uitgelaten worden tot je weer een nieuwe afspraak kunt maken.

Zodra we weer telefonisch bereikbaar zijn kun je contact opnemen voor een afspraak. Omschrijf duidelijk wat er kapot is gegaan. Ook als je op korte termijn een afspraak hebt, toch even van tevoren bellen a.u.b. We kunnen dan wat extra tijd bij de bestaande afspraak inplannen of, indien nodig, een andere afspraak maken.

LET OP: Bij een bezoek aan tandartsenpost010 zal een spoedconsult en, indien van toepassing, een toeslag voor het weekend en/of avond bij u in rekening worden gebracht.

Menu