Wanneer is het een spoedgeval?

Wanneer u hevige pijnklachten heeft die onmiddellijke hulp vereisen en het lukt u niet
om zelf de pijnklacht te verhelpen met behulp van onze ‘zelfhulptips’.

Spoedgevallen als de praktijk geopend is:

Neem telefonisch of per e-mail contact op met de praktijk voor advies of voor het maken van een afspraak. N.B. Kom niet zonder afspraak naar de praktijk! Het is niet mogelijk om behandeld te worden zonder afspraak, ook niet bij spoedgevallen.

Ook als er al een afspraak staat is het belangrijk om vooraf even contact met ons op te nemen indien er sprake is van een mankement aan de beugel.

Spoedgevallen als de praktijk gesloten is:

Probeer eerst de tips uit zoals beschreven bij “zelfhulp voor beugels”, of check onze beugel animaties voor visuele middelen.

Wanneer dit niet lukt en er sprake is van een dringende-, spoedeisende pijnklacht of hinder die onmiddellijke hulp vereist:

  • Op werkdagen tussen 9.00 uur – 17.00 uur (zomer- en kerstvakantie uitgezonderd): kunt contact opnemen met de dienstdoende orthodontist in de regio Rijnmond via tel. nr.: 010-4517400
  • In het weekend, ’s avonds en in de kerst- en zomervakantieperiode kunt u contact opnemen met ’tandartsenpost010′ in het Erasmus MC, via tel.nr. 010-4552155.
  • N.B. Bij ‘Tandartsenpost010’zal een tandarts of tandartsassistente  uitsluitend pijnklachten of andersoortige hinder verhelpen door iets weg te knippen, om te buigen of te verwijderen. Er is daar GEEN orthodontist aanwezig! Voor alle andere zaken kunt u contact met ons opnemen wanneer we weer aanwezig zijn.  De kosten van de behandeling bij ‘Tandartsenpost010’ dienen direct per pin of contant voldaan te worden. Wellicht is uw eigen tandarts ook bereid om gedurende onze afwezigheid een pijnklacht te verhelpen. U kunt dit zelf navragen bij uw tandarts.

Zelfhulp voor beugels

Problemen met de beugel, hoe los ik het op?
Je kunt, in sommige gevallen, zelf ook maatregelen treffen om klachten te verhelpen:

Uitstekende beugeldraad
Je kunt de draad zelf ombuigen met behulp van een pincet, of afknippen met een nagelschaartje of nagelknippertje.

Let op, doe dit bij voorkeur niet bij een retentiedraadje/spalkje achter de tanden! Kijk hieronder bij ‘los spalkje’ voor meer info.

Irritaties van wang en lip
Over het algemeen verdwijnen irritaties na verloop van tijd vanzelf. De slijmvliezen aan de binnenkant van je wang/mond raken gewend aan de beugel. Om het ongemak wat te beperken kun je een stukje was gebruiken om scherpe delen van de beugel af te dekken. Indien je geen was hebt kun je suikervrije kauwgom gebruiken.

Los plaatje of losse band
Indien je er geen last van hebt en het gaat om een slotje op één van de achterste kiezen kun je het laten zitten tot aan je volgende afspraak, mits deze afspraak niet al te ver weg is. LET OP: Het is wel erg belangrijk dat je dit doorgeeft voor je volgende afspraak zodat we, indien mogelijk, extra tijd kunnen inplannen om het weer vast te plakken. Als je dit niet hebt gedaan kan de reparatie vaak niet tijdens de reguliere controle gedaan worden. Indien je er wel last van hebt of het gaat om een plaatje op één van de voorste tanden, graag contact opnemen voor een afspraak. Indien het losse plaatje je stoort kun je het plaatje verwijderen door het ijzerdraadje aan beide zijden van het plaatje door te knippen. Een losgekomen bandje of plaatje graag bewaren en meenemen.

Los spalkje (=draadje achter de voortanden)
Probeer een draadje, dat gedeeltelijk los is, te laten zitten en heel te houden (bij voorkeur niet afknippen, niet los trekken, niet ombuigen) tot je weer een afspraak kunt maken om deze weer vast te laten plakken. Een draadje dat heel blijft is meestal (niet altijd) eenvoudig weer vast te plakken. Een draadje dat kapot is moet vervangen worden, dit leidt tot hogere kosten. Als je echt veel pijn hebt door het losse draadje kun je hem los trekken of afknippen, maar dan moet er, in bijna alle gevallen, een nieuw draadje gemaakt worden en worden de kosten hoger. Dit is ook het geval als het draadje in zijn geheel los gekomen is (breng hem toch mee naar de praktijk, in een enkel geval is het draadje opnieuw te gebruiken). Indien je een nachtbeugel hebt, draag deze dag en nacht, totdat het draadje weer geplakt is. Als we voor langere tijd gesloten zijn kun je dit beschouwen als ‘spoedgeval’ en kun je de aanwijzingen volgen zoals beschreven bij ‘spoedgevallen’.

Uitneembare beugel kapot: Wanneer deze irritatie of drukplekken geeft mag de beugel uitgelaten worden tot je weer een nieuwe afspraak kunt maken.

Herbstbeugel los of kapot: De apparatuur bestaat meestal uit 4 banden om de kiezen (2 boven, 2 onder) die met elkaar verbonden zijn door 2 telescooparmen. Gaat de telescoop arm los, dan kun je zelf (of iemand die handig is) deze losschroeven m.b.v. het bijgeleverde inbussleuteltje. Vervolgens maak je, per mail of telefoon, een afspraak met de praktijk. Als het niet lukt om de telescooparm los te krijgen en de praktijk is op dat moment gesloten: bel naar de praktijk, je hoort via de tekst op het antwoordapparaat waar je terecht kunt voor hulp. Het nummer van de spoeddienst staat ook op onze website.

LET OP: Bij een bezoek aan tandartsenpost010 zal een spoedconsult en, indien van toepassing, een toeslag voor het weekend en/of avond bij u in rekening worden gebracht.