Retentie beugel

Je tanden staan recht, de beugel is er uit. De actieve behandeling is achter de rug, maar je bent nog niet klaar. Na het verwijderen van de vaste beugel kan er nog van alles gebeuren. Door het verschuiven van de tanden is het bot en het tandvlees nog erg actief. Dit moet eerst tot rust komen. Je moet daarom nog een tijd een retentiebeugel dragen, deze houdt de tanden en kiezen, na de actieve behandeling, in de juiste stand. Ook lang na de behandeling, soms jaren later, kunnen tanden en kiezen weer gaan verschuiven. Het is daarom belangrijk dat de retentie spalkjes zolang mogelijk behouden blijven en dat je de retentiebeugel vaker gaat dragen indien je dit bemerkt. We moeten er wel bij vertellen dat het risico dat het gebit weer (iets) scheef gaat staan, altijd blijft bestaan, ondanks de maatregelen die getroffen worden.

Welke soorten retentiebeugels zijn er?

Om het resultaat van de behandeling vast te houden, worden verschillende retentiebeugels gebruikt.

De uitneembare dieptrekplaat (=een dun plastic hoesje dat de tanden en kiezen volledig omvat).

De retentieplaat (=een handgemaakte beugel van kunsthars met metaaldraden ).

De retentiespalk (=een individueel gevormde draad die aan de achterkant van de tanden wordt geplakt).

Hoe lang draag je een retentiebeugel?

De meeste retentiebeugels draag je nog zeker één tot twee jaar na de actieve behandeling. Langer doorgaan met de retentiebeugel (enkele nachten per week) is verstandig, het geeft een grotere kans dat de tanden recht blijven staan. Hoe belangrijk de retentiebeugel precies is, is afhankelijk van veel factoren: is er veel veranderd in je mond, je leeftijd en de, daarmee samenhangende, groei van je kaken, in sommige gevallen de doorbraak van je verstandskiezen, de kauwkracht, de druk van je tong, wangen en lippen. Dit geeft ook aan dat je gebit je leven lang ‘in beweging blijft’.

Als je de stand van de tanden zo perfect mogelijk wilt houden kun je overleggen hoe lang je de retentiebeugels moet blijven dragen. In de eerste 6-7 maanden na de beugelbehandeling is het belangrijk dat je de uitneembare retentiebeugel elke nacht draagt. Later kun je, in overleg met je orthodontist, de frequentie afbouwen.

Als je bij het indoen van de beugel weinig spanning op je tanden voelt, is dat een goed teken; je tanden zullen waarschijnlijk minder de neiging hebben terug te gaan naar hun oude stand.

Hoe onderhoud je de losse retentiebeugel?

Als je je tanden poetst, moet je de beugel uitdoen. Je kunt meteen je beugel schoonmaken door hem te poetsen met een zachte tandenborstel en wat tandpasta. Doe het wel voorzichtig, de metalen draadjes kun je verbuigen. Soms zit er veel aanslag op de beugel, om dit te verwijderen kun je hem een half uurtje in een oplossing van schoonmaakazijn met water leggen. Leg je beugel nooit in kokend water, de beugel kan daar niet tegen!!  Als je hem goed onderhoudt, gaat de beugel langer mee. Als je de beugel niet altijd draagt, stop hem dan in het bewaardoosje dat je hebt gekregen (wel eerst goed schoonmaken). Neem de beugel mee als je van huis weggaat (vakantie, logeren) en natuurlijk ook als je naar de orthodontist gaat. Als de beugel kapot gaat, kwijtraakt of hij past niet meer, neem contact op voor het maken van een afspraak of overleg.

Hoe onderhoud je de vaste retentiespalk?

De spalk wordt geplaatst om de tanden voor langere tijd ‘vast te zetten’. Het is een draad die aan de binnenkant van je gebit wordt vastgeplakt. In de bovenkaak zit hij achter je snijtanden, in de onderkaak loopt de draad van de linker naar de rechter hoektand. Ze worden met kunstharslijm vastgeplakt en blijven zo lang mogelijk zitten. In het begin moet je eraan wennen; de draadjes zijn wel glad, maar het is toch even een gek gevoel.

Pas op, net als bij de andere beugels geldt: pas op met het afbijten van harde dingen. Maak een afspraak als je denkt dat er iets mis is: als er iets breekt, los zit, scherp aanvoelt of als een tand gaat verschuiven. De tanden moeten op hun plek blijven. Ook bij de spalk moet je goed poetsen en je moet zeker je periodieke controle bij de tandarts niet vergeten. Voor het poetsen kun je een extra klein borsteltje gebruiken en speciale tandenstokers en flosdraad. Als je de spalk goed onderhoudt, kan hij heel lang meegaan. Wanneer een draadje achter de tanden gedeeltelijk loskomt bel je direct voor een afspraak om het z.s.m. weer te laten vastplakken (liever niet eruit trekken of zelf afknippen). Wanneer een draadje er helemaal uit- of gebroken is gelieve deze mee te nemen naar je afspraak.  In de meeste gevallen moet er een nieuwe gemaakt en geplaatst worden  (dat betekent dat er een nieuwe afdruk gemaakt moet worden, waar een nieuw draadje op gemaakt wordt, kosten: ca. € 120,=). In sommige gevallen kan het, in zijn geheel, losgekomen draadje weer opnieuw gebruikt worden.

Als er onverhoopt wat tijd overheen gaat voordat je het draadje kunt laten repareren is het verstandig de nachtbeugel zoveel mogelijk dag en nacht te dragen.

Indien het draadje in korte tijd, vaak loskomt kan het zijn dat dit niet de meest geschikte retentiemethode is voor jouw gebit. Overleg met de orthodontist of assistente over eventuele alternatieve retentiemethodes.

LET OP: We vervangen en/of herstellen GEEN spalkjes die geplaatst zijn na een behandeling in een andere praktijk.

Langer dan een of twee jaar doorgaan met de retentiebeugel is handig als je geen verandering van de tandstand wilt