Activator / blok beugel

Correctie van de overbeet door sturing van de groei. De onderkaak groeit meer, de bovenkaak minder. Hoe meer je de beugel draagt, hoe sneller het werkt. Het resultaat is een verbeterde stand van de tanden, kiezen en kaak en een goede beet. Meestal sluiten ook de lippen gemakkelijker.

Wat is een activator?

De activator is een uitneembare beugel die gelijktijdig in de boven- en onderkaak werkt. De activator houdt de onderkaak naar voren zodat de boven en ondertandbogen goed op elkaar gaan passen, je krijgt hierdoor een goede ‘beet’. De beugel wordt op maat gemaakt op je eigen gebitsmodellen en een speciale beetregistratie in warme zachte was.

Wat doet een activator?

De activator bevordert de groei van de onderkaak en houdt die van de bovenkaak tegen. Hierdoor groeien de boven en ondertandbogen naar elkaar toe. Het succes van de activator hangt grotendeels van jou af. Hoe vaker je de activator draagt, hoe groter het effect.

Wanneer draag je de activator?

In het begin heb je tijd nodig om eraan te wennen. Dit duurt hoogstens 1 week. Het snelste resultaat krijg je als je de activator zo veel mogelijk draagt. Je mag de activator natuurlijk uitdoen om te eten en je gebit te poetsen. Ook tijdens sporten en gym op school, of als je veel moet praten (bij voorlezen of een spreekbeurt) kun je de beugel natuurlijk even uitdoen.

Als de activator los zit

De beugel moet een beetje los in de mond zitten. Zo gebruik je de spieren van de onderkaak om de beugel op zijn plaats te houden. Dit heeft het gewenste effect op de groei van jouw kaken. In het begin zal het je moeite kosten om hem op z’n plaats te houden, later gaat dat praktisch vanzelf.

Als de activator pijn doet

In het begin veroorzaakt de activator soms een beetje spierpijn, dit is een goed teken. Als het te erg wordt mag je de activator best even uitlaten, de spieren komen zo namelijk tot rust. De spierpijn verdwijnt als je spieren gewend zijn aan de druk van de activator. De activator kan drukplekjes geven op het tandvlees. Drukplaatsen onder de tong kunnen ontstaan als je tijdens het dragen de onderkaak niet ver genoeg naar voren houdt. Als de drukplaatsen of de pijn niet verdwijnen kun je de praktijk bellen om een afspraak te maken om de activator anders af te laten stellen.

Hoe adem je met de activator?

Door je neus ademen is beter voor de slijmvliezen in je neus, keel en longen dan door je mond ademhalen. Omdat door de activator de overbeet afneemt, kun je je lippen gemakkelijker sluiten. Als het je in het begin niet goed lukt om de lippen helemaal op elkaar te houden: oefen dit wanneer je een boek leest, achter de computer zit of televisie kijkt. Tip: hou een platte spatel (of theelepel) tussen de lippen. Valt deze eruit dan betekent het dat jouw lippen weer van elkaar af zijn. De spatel werkt dus als een geheugensteuntje.

Hoe praat je met de activator in?

Spreken is in het begin best even wennen omdat de activator een beetje in de weg zit. Je kunt oefenen op de volgende manier: lees 10 minuten hardop met de activator in. Je kunt bijvoorbeeld je ouders voorlezen. Lees en spreek langzaam en duidelijk, dan zal het steeds beter gaan.

Hoe zorg je voor de activator?

Als je de activator niet draagt is het bijgeleverde doosje de veiligste bewaarplaats. Stop de activator nooit los in je zak of in je tas. De metalen onderdelen verbuigen namelijk heel gemakkelijk. Schoonmaken van de activator kan met een gewone tandenborstel met wat tandpasta en water. Doe dit net als tandenpoetsen, het liefst drie keer per dag. Als er (aanslag van-) tandsteen op de activator komt, kun je de activator een paar uur in een oplossing van schoonmaakazijn met water leggen.

Hoe lang duurt de activator-behandeling?

Dat hangt vooral af van hoe goed je de beugel draagt en hoe groot je overbeet is. Ook hangt het af van je groei; groei je snel, dan gaat de behandeling meestal ook sneller. De belangrijkste factor is de draagtijd van de beugel. Hoe meer uren per dag je de activator draagt, des te sneller gaat het. Je moet rekenen op een behandeling van 12 maanden. Als het gewenste resultaat bereikt is moeten de tandbogen nog een tijd in deze nieuwe positie vastgehouden worden, dat betekent dat je de activator nog enkele maanden ’s nachts moet dragen. Vaak krijg je na de activator een vaste beugel met brackets (slotjes) om jouw tanden en kiezen nog beter op elkaar te laten passen. Zo wordt de stabiliteit van je ‘beet’ vergroot.

Het snelste resultaat krijg je als je je beugel zo veel mogelijk draagt